Musiikkia, urheilua, kulttuuria, hengen ravintoa ja perinteitä – Turun kesässä on taatusti jokaiselle jotakin ja Suomen itsenäisyyden juhlavuonna tapahtumia on vieläpä erityisen paljon.

Kaupunkilaiset ja vierailijat voivat löytää itsensä niin kirkkopäiviltä, keskiaikamarkkinoilta tai juoksukisoista kuin kaupunkifestivaaleilta, kuorokonsertista tai yhteiseltä luontoretkeltäkin. Koko kesän listan löydät täältä

Itsenäisyyden juhlavuosi kuuluu kaikille ja Turku kunnioittaa juhlavuotta todella mittavilla panostuksilla. Edistämällä monimuotoista tapahtumatarjontaa kaupunki haluaa varmistaa, että juhlinta tavoittaa kaupunkilaiset ja vierailijat mahdollisimman laajasti. Oman perustoiminnan projektit, yhteisöavustusten kautta vauhditetut yksittäiset hankkeet, kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön hedelmät sekä kaupunginvaltuuston juhlapäätöksen mukaiset investoinnit lisäävät kaupungin tunnettuutta ja viehätystä myös tulevaisuudessa.

-Turun kaupunginvaltuuston tekemä laaja juhlapäätös on merkittävä signaali siitä, että kaupunki arvostaa  monimuotoista kaupunkikulttuuria ja haluaa kehittää Turkua vetovoimaisena tapahtumakaupunkina.  Tapahtumatoiminnalla on vaikutus myös suoraan tulopuolelle – verotulojen ja matkailutulojen kasvuhan sataa suoraan meidän kaikkien turkulaisten laariin, summaa yhteysjohtaja Antti Kirkkola.

Tapahtumia on tänä vuonna luonnollisesti haluttu järjestää niille, joilla on ollut merkittävä panos itsenäisyyden muotoutumisessa ja sen säilyttämisessä. Viimeisen perinteisen veteraanipäivän juhlallisuudet vietettiin 27.4., jatkossa päivän rakentavat kansallisesti erilaiset kansalaisjärjestöt. Juhlavuoden kunniaksi Turku ja Raisio kutsuvat vielä veteraanit ja heidän avustajansa 11.5. ruokailemaan yhdessä rosvopaistitapahtumaan.

Turussa juhlavuoden suurin yleisötapahtuma

Juhlavuoden puitteissa kaupunki osallistuu myös suurten Suomi 100 -yleisötapahtumien tuottamiseen, joista Paavo Nurmi Games, Tall Ships Races ja Europeade ovat nimekkäimmät. Suurtapahtumien yleisötavoitteet ovat kymmenissä tuhansissa, vuoden suurimpaan massatapahtumaan, Tall Ships Racesiin, odotetaan jopa yli 500 000 kävijää. Purjelaivatapahtuman ympärille yleisöä houkuttavat noin 2000 miehistön jäsentä 20 maasta sekä 85 alusta, joista isoja A-luokan aluksia on yli 20.

-Myös Turun ystävyyskaupungit mm. Bergenistä, Tallinnasta ja Pietarista huomioivat Suomen 100-vuotisjuhlat lähettämällä tapahtumaan toistakymmentä alusta, kertoo projektipäällikkö Kimmo Hyyppä.

Liikkujia ja ikiliikkujia

Urheilu- ja liikuntatapahtumia versoo ihailtavan monipuolisesti niin himourheilijoille kuin pienimuotoisesti kunnostaan huolehtivillekin. Juoksussa, yleisurheilussa, lacrossessa, suppailussa, pesiksessä, pyöräilyssä ja triathlonissa voi joko kilpailla itse tai seurata muiden menoa.

Suomi 100 -hengessä liikutaan pitkin kesää. Suomi 100 km -liikuntatapahtumassa 25 kilometrin lenkin saa kiertää vaikka neljään kertaan saadakseen sata kilometriä täyteen. Juhlavuoden Yhdessä-teeman mukaisesti Fight Back Run houkuttelee tänä vuonna erityisesti sotiemme veteraaneja ja heidän avustajiaan mukaan oman jaksamisen pohjalta tehtävään liikuntahetkeen.

Businessfestivaali Shift puolestaan kutsuu 100 Grand People -teemallaan Kakolaan ja Turun linnan puistoon sata työelämästä jo eläköitynyttä konkaria jakamaan osaamistaan ja yrityselämän oppeja nuoremmilleen. Linnan puistoon sijoittuu myös Finnish Sauna Festival, jossa suomalaista saunakulttuuria juhlitaan yli 40 saunassa joogan, koomikoiden, hyvinvoinnin ja musiikin merkeissä.

Historiaa ja hengen ravintoa

”Nuku rauhassa” on vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevien toimijoiden yhteistapahtuma Heikkilän kasarmialueella 19.–20.5. Vapaaehtoisen maanpuolustus- ja turvallisuustyön edistämisen lisäksi tavoitteena on veteraanien perinnön välittäminen. Samana viikonloppuna Kirkkopäivät kutsuu eri tavoin uskovat ja ajattelevat hengelliseen kaupunkifestivaaliin, jonka ohjelmassa on niin uskontokuntien yhteinen rauhankävely kuin seminaareja, kynttilähartaus ja suurkonserttejakin.

Keskiajan Turku tarjoaa tuttuun tapaan markkinat, näytelmän, turnajaiset ja näyttelyitä. Vanhalla Suurtorilla, Turun linnassa, Aboa Vetus & Ars Nova -museossa ja Tuomiokirkkotorilla eletään reformaation vuotta 1517.

-Tasan 500 vuotta sitten Euroopassa otettiin vasta reformaation ensiaskeleita. Turun linnalla kuitenkin eläydytään jo vuoteen 1530, jolloin reformaatio oli totista totta Turussakin, kertoo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedottaja Minna Vesanto.

Kulttuuri asuu edelleen Turussa

Eurooppalaisen kulttuuriperinnön vuotuinen juhlaviikko, European Heritage Congress, esittelee 11.–15.5. Turun seudun merellistä kulttuuriperintöä, mm. majakoita ja merilinnoituksia sekä historiallisia kulttuurikohteitamme, Tuomiokirkkoa, Turun linnaa sekä Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin suunnittelemia kokonaisuuksia kaupunkikuvassa. Paavo Nurmen perintöä vaaliva hanke saa vastaanottaa kulttuuri-perintöpalkinnon Europa Nostran puheenjohtajalta Plácido Domingolta kongressin pääjuhlassa 15.5.

Turun päivästä 17.9. käynnistyy Turun kulttuurisyksy 2017. Museoiden, kirjastojen, orkesterin ja teatterin tapahtumat yhdessä kaupungin vireän kulttuuritarjonnan kanssa houkuttelevat turkulaisia osallistumaan.

-Kulttuurisyksyn huippukohta on juhlavuonna Vuosisadan Kulttuurigaala, jonka toivomme jatkossa vakiintuvan Turun ja koko Suomen vuotuiseksi kulttuurielämän kokokohdaksi, visioi Turun viestintäjohtaja Saara Malila.

Camera Obscura, eli ”pimeä huone” on Valokuvakeskus Perin Suomi 100 -projekti, joka esittelee valokuvan muodostumisen perusilmiötä elämyskontissa Tuomiokirkkotorilla. Turussa 175 vuotta sitten otettua Suomen ensimmäistä valokuvaa ja itsenäisen Suomen valokuvauskulttuuria juhlitaan 8.6. alkaen elokuulle asti. Kamerakontissa voi neulansilmäkamerailmiön lisäksi osallistua opastuksiin ja työpajoihin.

Musiikkia korville

Kaupungissa lauletaan, soitetaan ja tanssitaan koko kesän sekä yleisötapahtumien konserteissa että perinteisten musiikkifestivaalien ja -juhlien lavoilla. Seikkisrock ja Musapiknik suunnataan lapsiperheille, Turun Musiikkijuhlat klassisen musiikin ystäville. Urbaanimpi kansa löytää itsensä elektro-, hip hop- ja dj-linjaa jatkavasta Ruisrockista, Uittamolle palaavasta Ilmiöstä, Kupittaanpuiston Aurafestistä tai jokirannassa ja Kårenilla sykkivästä Turku Modernista. Europeade kerää yhteen kansanmusiikista ja -tanssista innostuneet heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Suomen vanhin kaupunkifestivaali DBTL tuo Urheilupuistoon Suomen eturivin artistien ja bändien lisäksi Ruotsin Euroviisu-lemmikin, Måns Zelmerlövin. Tall Ships Races Music Festival houkuttelee kotimaisten kovien nimien lisäksi myös ulkomaisilla: Pet Shop Boys, Hurts, Liam Gallagher ja the Cardigans saapuvat Turkuun 21.–22.7.

Elokuussa päivänvalon näkee täysin uusi kaupunkifestivaali Turbaani. Ydinkeskusta-alueen lisäksi musiikkia, tanssia, teatteria, nukketeatteria, kirjallisuutta, elokuvaa, liikuntaa ja pelejä on 15.–20.8. luvassa myös muissa kaupunginosissa.

Suomi 100 -juhlavuosi hyvin suomalaisten tiedossa

Itsenäisyyden juhlavuosi tunnetaan nyt Suomessa erittäin hyvin, peräti 97 % meistä on kuullut siitä viimeisten 3 kuukauden aikana ja 75 % kokee osallistumisen juhlavuoden viettoon tärkeäksi. Ohjelman järjestäjiä on jo 12 % eli yli puoli miljoonaa ja 13,5 % on jo osallistunut tapahtumiin.

Tulokset hajoavat jonkin verran iän, sukupuolen ja maakuntien kesken. Parhaan keskiarvon (8,5/koko Suomi 8,2) Suomelle kokonaisuudessaan antaa nuorin 15–24 -vuotiaiden ryhmä ja eniten ohjelmaa valmistellaan Keski-Pohjanmaalla (20 %/V-S 7 %) sekä naisten keskuudessa (16 %/miehet 9 %).

Elokuun lopussa 26.8. on jäljellä sata päivää Suomen valtion 100. syntymäpäivään. Perinteisen muinaistulien ihastelun lisäksi päivää voi viettää vaikka retkeilemällä luonnossa (Luonnon päivä) tai syömällä yhdessä (Illallinen taivaan alla).