Kansainvälisten kongressikävijöiden määrä kasvoi Suomessa huomattavasti vuonna 2016. Kävijöiden määrän perusteella Turku on Suomen kolmanneksi suosituin kongressikaupunki.

Top 5 suomalaiset kongressikaupungit

Kävijämäärät 2016

  1. Helsinki 60 790
  2. Tampere 10 797
  3. Turku 6 299
  4. Jyväskylä 4 540
  5. Oulu 4 208

Tapahtuma- ja kongressipalvelut: meetturku.fi

Kansainvälisten kongressikävijöiden määrällä mitattuna vuosi 2016 oli Suomessa kaikkien aikojen ennätysvuosi. Kongressivieraita oli kaikkiaan yli 101 500. Määrä  kasvoi yli 33 prosenttia edeltävään vuoteen nähden. 

Finland Convention Bureaun Mervi Toivosen  mukaan tulosten takaa löytyy paljon pitkäjänteistä työtä. Poikkeuksellisen kasvun ylläpitäminen edellyttää esimerkiksi riittävästä hotellikapasiteetista huolehtimista myös tulevaisuudessa. 

– Suuria kansainvälisiä kongresseja ei saada Suomeen helposti. Usein kongressien hakuprosessit ovat pitkiä, ja kilpailu on kansainvälisesti ankaraa. Nämä tulokset kielivät ennen kaikkea pitkän aikavälin onnistumisista tapahtumien hakemisessa, Toivonen sanoo.

Globaalisti kongressien järjestäjät ovat enenevässä määrin kiinnostuneita muistakin sijainneista kuin pelkästään pääkaupungeista.

Mervi Toivonen

Kasvavalla kongressikävijöiden määrällä on myös huomattava taloudellinen merkityksensä. Kansainvälinen kongressidelegaatti kuluttaa kohdemaassa keskimäärin noin 1635 euroa, eli neljästä viiteen kertaan keskivertoturistia enemmän. Näin ollen viime vuoden yli 100 000 vierailijaa jättivät laskennallisesti Suomeen lähes 166 miljoonaa euroa, josta Turkuun 10,3 miljoonaa euroa.

– Globaalisti kongressien järjestäjät ovat enenevässä määrin kiinnostuneita muistakin sijainneista kuin pelkästään pääkaupungeista. Tilastot osoittavat, että Suomessa on useita hyviä kongressikaupunkeja, joiden vetovoima on tunnistettu kansainvälisesti. Tämä on erinomainen asia Suomelle kongressimaana, Toivonen toteaa.

– Kongressikaupunki Turun valttikortit ovat Logomo ja Aurajoen maisemissa sijaitsevat hotellit ja kokoustilat. Syksyllä remontista kuoriutuva Turun Kaupunginteatteri toteuttaa myös jatkossa upeita juhlia ja kokouksia, joten tulevaisuus näyttää valoisalta, iloitsee Turun kaupungin tapahtuma- ja kongressipäällikkö Sari Ruusumo.