Åbo universitet tävlade om att få ordna den internationella kongressen European Society for Evolutionary Biology (ESEB), och vann mot Prag och Barcelona i tävlingen. Under kongressen i Lausanne i Schweiz den 14 augusti i år valdes Åbo till plats för kongressen 2019. ESEB-kongressen ordnas i Åbo i Logomo 19–24.8.2019.

Kongressen European Society for Evolutionary Biology ordnas vartannat år i Europa, och är en av de största kongresserna inom branschen för evolutionsbiologi med 1400–1700 deltagare. Kongressen i Åbo 2019 ordnas av institutionen för biologi vid Åbo universitet.

– Vi fick kongressen till Åbo tack vare det aktiva samfundet inom evolutionsbiologi som finns här, och tack vare att det finns en bra kongressplats här. I och med kongressen kommer över 1400 evolutionsbiologer från tiotals olika länder för att besöka Åbo och Åbo universitet, säger akademiprofessor Craig Primmer som är värd för kongressen.

Åbo stads kongresschef Sari Ruusumo hjälpte forskarna vid Åbo universitet i ansökningsprocessen då Åbo tävlade mot Prag och Barcelona. Kongresschef Ruusumo är glad över att Åbo får ordna kongressen.

– Åbo är bra som kongressplats då allting finns på promenadavstånd, staden är grön och trivsam och loka-lerna och teknologin i Logomo motsvarar de krav som en stor internationell kongress ställer. Det här är också en bra nyhet för Åbo stad, en kongress på 1000 personer medför ungefär 1,8 miljoner inkomster till turismbranschen i området.

 

Nyckelord: